Vindkraften i Nordvästeuropa, data från entsoe och BMRS.

  Graferna ovan visar först Tysklands vindkraftproduktion under första kvartalet i år, i den andra visar den svarta kurvan den sammanlagda vindkraftproduktionen för Tyskland, Litauen, Polen, Danmark, Nederländerna och Storbritannien under samma period. Notera hur väl "topografin" överensstämmer för båda graferna.

Det blåser alltid nånstans.

 Det är säkert alldeles sant, men var ligger det där "nånstans" och ligger det alltid på ett och samma ställe? Om jag hittar ett "nånstans" idag hur kan jag vara säker på att det blåser där i morgon eller om en vecka eller om ett år? Jag kanske måste ha flera "nånstans" för att vara säker på att alltid få tillräckligt med el? Många kraftledningar blir det och såna kostar pengar.

Simuleringen.

 Nu över till den undre grafen och den röda kurvan, vill ni ha en större graf att titta på klicka här.¹ Att det blev Danmark beror på den här artikeln SvD 240422. Danmark har redan 2700 MW havsvindkraft och vi har data från entsoe för dansk elproduktion, se länk i sidhuvudet, så en enkel simulering av hur 6000 MW påverkar den totala produktionen för det undersökta området är fullt möjlig. Resultatet är den röda kurvan i grafen, tillskottet ökar medeleffekten med 3154 MW, en bra siffra men man ska komma ihåg att vindkraften alltid producerar som bäst under kvartal 1. "Topografin" skiljer sig inte nämnvärt från hur den ser ut utan det här tillskottet, men nåt annat är inte att vänta, Danmark är inte det där "nånstans".

¹Alternativt kan man klicka på ctrl+ tills man får alla spalterna i en kolumn med stora grafer och stor text. Tacka w3.css för den finessen.

Rödluvan och elen.

 En aldrig så tjusig röd toppluva gör inte den som fryser om fötterna glad! Visst, dom röda topparna ger mera effekt men i många fall har vi då redan negativa elpriser, på spotmarknaden alltså, och det gör ingen elkonsument gladare.

 Grundproblemet här är att Tyskland tillåts använda sina grannländers elmarknad för att hantera sina egna, tillsammans med EU helt självförvållade, problem. Vi kan inte lösa problemet med effektbrist i SE4 med mera havsbaserad vindkraft i södra Östersjön, i själva verket förvärrar en sån utbyggnad bara problemen, vare sig vi själva eller nån annan står för utbyggnaden.

 EU, entsoe, har pekat ut SE4 som ett problemområde, i konsekvens med det borde Sverige ansöka om undantag från 70%-regeln för i första hand tysklandskabeln. Om ett år ska Öresundsverket vara klart för effektreserven, med lite dispens kan verket köras som baskraft och med ökad svängmassa i SE4 kan man sannolikt öka överföringen från SE3 till SE4. Dyrt, visst, men det blir ännu dyrare att inte göra nåt alls. Sen kan man börja planera för ny baskraft i SE4 t.ex. i Barsebäck där mycket infrastruktur redan finns.