Intro och layout.

 Först lite om layouten och hur jag tänkt. Det ska med så enkla medel som möjligt, oberoende av om man läser på en dator eller på en mobil, vara lätt att läsa text och grafer på mina sidor. Sen ska det också vara lätt för en besökare med svagare syn att själv anpassa textstorleken. Dessutom ska det förstås vara lätt för mig att knacka till koden för sidorna också, bekväm som man är.

 I stort sett allt det där har jag fått till med en design hämtad här. W3schools är f.ö.en väldigt komplett sida med information om det mesta som rör webben för den som vill bygga nåt själv.

 Har man kommit till den här sidan på en dator ser man att innehållet är uppdelat i tre spalter, tanken är att göra texten mera lättläst, nåt som redan Gutenberg insåg. Nu finns det en finnes i w3.css med spalter, som vanligt kan man öka textstorleken genom att trycka Ctrl+, på en mindre skärm går layouten från horisontell till vertikal layout vid 200% förstoring och på en större skärm vid 300%. Sen kan man gå ända till 500% och texten i varje spalt kan utnyttja i stort sett hela skärmbredden för den som behöver större text. Den här layouten och förstoringen gäller sen för alla undersidor på sajten som öppnas, som standard i en ny flik.

 Kommer man hit på en mobil är layouten som standard vertikal så länge man håller mobilen i porträttläge, vrider man till landskapsläge skiftar den till horisontell layout. Detta gäller för min android-lur. Nu har väl mobilanvändare skarpare ögon än vi gamlingar, men textstorleken kan ju alltid varieras med gester.

 Som test lägger jag in en ny graf med vinden runt SE4 första halvåret i år under Energiewende. Det ser väl ut som förväntat.

Lite om bilder och grafer.

 Ctrl+ kan verka lite inkonsekvent, men så här kan man beskriva hur det fungerar, det förstorar text tecken för tecken, men en bild som är satt att fylla den yta den ligger i påverkas inte. Men när layouten växlar till vertikal visning av spalterna får bilden en större yta att fylla ut. Skulle den förstoringen inte räcka kan man öppna bilden i en ny flik och där kan bilden förstoras ytterligare.

Varför röda länkar?.

 I internets barndom valde man blått som standardfärg för länkar i en löpande text för att länken skulle avvika från den svarta texten. Inget fel i det vid den tiden, men idag vet vi att ett övermått av blått ljus påverkar syn och nattsömn. I mitt eget system kickar "Nattbelysningen" in kl. 20 varje kväll och ger mig faktiskt bättre nattsömn, men det har nackdelen att blå länkar knappt är urskiljbara från vanlig svart text. Många websidor börjar också gå över till teman med mindre blått ljus och överlag en mörkare framtoning, vitt ljus har nämligen också en blå komponent. Så det är dags att tänka nytt om färgen på länkar.

Á la carte.

Mjölkbarer och ölsjapp har menyer, men det här en respektabel sylta. Skämt åsido men jag undrar om inte en menyrad är overkill för dom flesta sidor. Det räcker med några relevanta länkar och kanske nåt om nytt på sidan här.